Polio Transition Global Vision Stakeholder Forum Mandarin Oriental, Quai Turrettini 1, 1201 Genève, Switzerland 25th and 26th April 2023 Final Agenda

Meeting Objectives:

- 1. Reflect on lessons learned and assess the adaptations required to ensure that polio transition efforts post-2023 are impactful and aligned with country needs.
- 2. Review how polio transition contributes to relevant broader public health investments on immunization, primary health care and global health security.
- 3. Align on the parameters, scope, and direction of the post-2023 Global Vision.
- 4. Discuss enabling factors for transition, including governance and financing.
- 5. Review roles, responsibilities, and accountability of polio transition stakeholders.

Please note that this event adheres to the <u>Code of Conduct to prevent harassment, including sexual harassment, at WHO</u> <u>Events.</u>

<u>Events.</u> Day 1: 25 th April – Lessons learned and strategic alignment on the way forward					
Time	Session Details	Format	Timing		
8:30 - 9:00	Registration and coffee		30 mins		
9:00 - 9:15	Opening remarks by the WHO Director General		15 mins		
Session 1. Introduction		Expected Outcome: Setting the stage			
9:15 - 10:30	 Overview of transition. Recommendations from the mid-term evaluation of the Strategic Action Plan on Polio Transition. Aims and expected outcomes of the stakeholder forum. 	Short overview presentation by the Polio Transition Programme Secretariat to set the stage. This will be followed by facilitated small group discussions to share initial views, experiences and expected forum outcomes.	75 mins		
10:30 - 10:45	Coffee break	· · · ·	15 mins		
Session 2. Lessons learned		Expected Outcome: Building on lessons learned and identifying what needs to change			
10:45 – 12:15	 Regional and country experiences from the African, Eastern Mediterranean and South-East Asia regions. 	Moderated panel discussion focused on lessons learned, featuring representatives from the African, Eastern Mediterranean and South- East Asia WHO Regional Offices, WHO Country Offices, and Ministries of Health. The panel will be followed by an interactive Q&A.	90 mins		
Session 3. Introducing the polio transition "Theory of Change" wall		Expected Outcome: Setting the parameters and scope for the post-2023 global vision			
12:15 – 12:45	Explaining the Theory of Change process and exploring	Presentation on the "Theory of Change" process by the Polio Transition Programme	30 mins		

12:45 - 13:00 13:00 - 14:00	how it can be applied to polio transition. Family Photo Lunch	Secretariat, followed by an interactive exercise to start populating the "Theory of Change wall".	15 mins 60 mins
Session 4. What has changed in the public health landscape?		Expected Outcome: Identifying how polio investments can contribute to the broader health agenda	
14:00 - 15:40	 Reaching and sustaining polio eradication – progress, challenges and expectations moving forward. Introduction to relevant broader health agendas: (PHC/UHC, Essential Immunization and Global Health Security). How does polio transition fit into the strategic framework of these agendas? What role can they play in sustaining polio functions? What could be the main contributions of the polio functions to these agendas? 	Short presentations by representatives of the WHO Headquarters Polio Eradication, Immunization, Vaccines and Biologicals, World Health Emergencies and PHC/UHC programmes. This will be followed by reflections from cross- cutting areas (e.g gender, equity, migration) and regional perspectives.	100 mins
15:40 – 15:55	Coffee break		15 mins
Session 4 (continued). What has changed in the public health landscape?		Expected Outcome: Identifying how polio investments can contribute to the broader health agenda	
15:55 – 16:55	Continuation of previous session.	Interactive discussions in separate groups. The facilitator will introduce key guiding questions which aim to explore the relationship between polio transition and these broader health agendas. The session will end with a report back to the plenary.	60 mins
Session 5. Day 1	wrap up and reflections	Expected Outcome: Documenting key takeaways	
16:55 – 17:30	 Feedback from sessions throughout the day, with a focus on next steps. 	from Day 1, setting the stage 1 An opportunity for participants to reflect on day 1 discussions and express their thoughts on key themes that have emerged. The session will end with all participants recording their	or Day 2 35 mins

		personal 'key takeaway' from day 1.				
17:30 - 18:30	Evening reception		60 mins			
	Day 2: 26 th April – Actioning the post-2023 vision					
8:30 - 9:00	Coffee		30 mins			
Session 6. Shaping the post-2023 vision		Expected Outcome: Shaping the impact and outcome levels: Determining the direction post-2023				
9:00 - 10:15	 Building on takeaways from Day 1: What is the impact we are trying to achieve? What are the strategic objectives that will help us get there? 	Facilitated group discussions on potential 'global vision statement' and linked impact goals / strategic objectives. These will be developed overnight by the Secretariat, using insights from day 1 and prior consultations. The session will end with a report back to the plenary.	75 mins			
Session 7. Enabling factors for success		Expected Outcome: Shaping the output level: Articulating solutions to enable success				
10:15 – 11:15	 Group discussions focused on the key enabling factors (e.g. governance, finance and political will) to identify challenges, best practices and solutions. 	Facilitated group discussions on the key enabling factors for successful transition. The group composition will ensure a mix of knowledge, experience and perspective. Each group will have a facilitator and a rapporteur.	60 mins			
11:15 – 11:30	Coffee break		15 mins			
	and responsibilities	Expected Outcome: Shaping the output level: Identifying roles and responsibilities for each stakeholder				
11:30 – 12:45	 Group discussions to identify the roles and responsibilities of each key stakeholder in the transition process, challenges, best practices and solutions. 	 Panel discussion on how stakeholders can most effectively support national governments. Following this, participants will split into four groups to discuss the different roles and responsibilities of: National Governments WHO & UNICEF Civil Society & Development Partners Donors & funding organizations 	75 mins			

12:45 - 13:45	Lunch		60 mins
Session 9. Measuring polio transition success		Expected Outcome: Shaping the Monitoring & Evaluation framework	
13:45 – 14:45	 Milestones and endpoints to measure success. 	Presentation on the aims and rationale for monitoring and evaluation in relation to polio transition, followed by facilitated group discussion. Each group will have a facilitator and a rapporteur.	60 mins
14:45 - 15:00	Coffee break		15 mins
Session 10. Conclusion and next steps		Expected Outcome: Alignment and reflection on forum outcomes, and articulation of next steps and way forward	
15:00 - 16:10	 Assessment of how far expected outcomes have been achieved. Identifying areas of work that will require further discussion. Agreement on next steps. Closing remarks from global, regional and country level. 	Feedback to plenary from sessions 7, 8 and 9, led by rapporteurs. This will be followed by closing remarks, reflecting on how far expected outcomes have been achieved, key highlights of the discussion over the two- day forum, and next steps. All participants will be invited to complete a feedback form before the closure of the forum.	70 mins